30 november 2011

Fotografering i ringe lysforhold

Morgenlys

I efteråret/vinteren er der mulighed for flot morgenlys og fordelen er at man ikke skal så tidligt op for at fange det, som om sommeren..
Fordelen ved efteråret er selvfølgelig de mange farver fra træerne, men sne er heller ikke at kimse af, hvis der er lækkert lys.

Lejre fotoklub havde arrangeret en spontan morgentur ud i naturen og fotografere solopgangen. Desværre var denne så kort i farverne at vi ikke fik noget brugbart. Derimod var der lækkert morgenlys, som vi kunne fange i den nærliggende skov, Bidstrup skovene.

grusvejen igennem skoven. Her er lyset kun lige kommet frem.
EXIF: Canon 5D mark II 1/15 sec. f/ 4.5 ISO 3200 Focal length 120mm  
Her var vi også nogle uger siden sammen med naturvejleder for at få tips til hvad der bevæger sig i skovene, se tidligere indlæg..
Billedet ovenover er fotograferet uden stativ. Jeg har et stativ lavet af det pureste stål, så det bliver, p.g.a vægten hjemme. Når jeg skal tage billeder af motiver uden mulighed for tilpas hurtig lukkertid, sætter jeg mig i "sniperstilling", som jeg har lært af min gode ven Henrik der er professionel soldat. Denne stilling stabilisere kameraet og giver mulighed for at tage billeder uden stativ i ringe lysforhold.

Siddende skydestilling
Vejrtrækning er også meget vigtigt. når du skal tage et billede i denne stilling (eller i en anden stilling) så træk vejret dybt og pust så ud.. når du har tømt lungerne sidder du roligt og kan derfor tage et billede uden rystelser. Et rigtig godt råd, hvis du skal tage billeder uden de bliver uskarpe/rystet.

"Løb væk"
EXIF: Canon 5D mark II 1/4 sec. f/ 4.5 ISO 3200 focal length 115mm

"Angst"
EXIF: Canon 5D mark II 1/5 sec. f/ 4.5 ISO 3200 focal length 100mm
Man kan selvfølgelig også bruge det begrænsede lys som kilde til lidt kreativ fotografering. Her har jeg zoomet imens lukkeren er på vej ned og op. Det giver denne tunneleffekt. På ovenstående billeder har jeg zoomet ind, men man kan selvfølgelig også zoome ud, det kan give andre resultater.

Et træ i mosen
EXIF: Canon 5D mark II 1/160 sec. f/5.6 ISO 100 Focal length 100mm
På ovenstående billede er lyset kommet frem. På EXIF data kan du også se at lysforholdene er blevet meget bedre og der er nu ingen grund til andet end at holde ordenligt på kameraet.
Vi stod her ved mosen i 20 minutter og ventede på at lyset skulle komme over trætoppene. Jeg benyttede tiden til at dele ud af Gammel Dansk som jeg havde taget med i anledningen af at jeg lige var blevet far. Det er nu altid godt, tidligt om morgenen.

"Hvor vi gerne vil være"
EXIF: Canon 5D mark II 1/100 f/5.0 ISO 100 focal length 100mm
Lejre fotoklubs formand Gorm, havde placeret sig godt i mosen og fik fantastiske billeder af lyset der bryder igennem grenene. Han benytter stativ og tidsindstillet udløser.
Lyset falder sådan ind fordi disen letter og man placere sig lige hvor skyggen begynder. Man kan altid placere sig godt, men det er ikke altid disen kommer..

"Bænken ved lyset"
EXIF: Canon 5D mark II 1/125 f/5.0 ISO 200 focal length 160mm

"Bænken i lyset" sort/hvid version

Selvom lyset og farverne lokker, kan sådanne billeder give en helt anden stemning i sort/hvid. Fra at være varmt og behageligt på øverste billede til at være lidt deprimerende og skræmmende på nederste.
Det samme gælder følgende billeder:

Flot morgenlys
EXIF: Canon 5D mark II 1/200 f/5.6 ISO 100 focal length 130mm 

Morgenlys og lensflare
EXIF: Canon 5D mark II 1/200 f/7.1 ISO 100 focal length  100mm 


Lens flare opstår fordi objektiverne er opbygget af forskellige glas. I glassene bliver lyset spejlet og effekten opstår. I nederste højre hjørne er brændepunktet på glasset nået, hvilket du kan se fordi lyset i flaren står skarpt. De andre lyscirkler er uskarpe og her er brændpunktet ikke opnået.
Pas på med denne effekt. Den kan være rigtig fed, men husk at tage billeder af motivet du ønsker, uden lens flare. Det kan tage rigtig langtid at fjerne i redigeringen, for at være helt umuligt de fleste gange. I Photoshop kan du tilføje effekten, som egenlig virker fint. Den er dog klart bedst når det er den ægte varer.

Panorama Avnsø
EXIF: Canon 5D mark II 1/200 f/7.1 ISO 100 focal length  100mm 
Jeg elsker panorama billeder, så jeg skulle selvfølgelig have et af dette motiv, da farverne, lyset og vinden lige var rigtig. Se også artiklen om panorama billeder her.. hvor der bl.a også er et andet panorama billede fra turen.

Herunder kan du se flere billeder fra turen:
Ingen kommentarer:

Send en kommentar